Άλλη μια σύσκεψη…
να ’χαμε να λέγαμε, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/12 στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου πολιτειακοί φορείς, ποδοσφαιροπαράγοντες και στελέχη της αστυνομίας, έκαναν έναν απολογισμό του α’ γύρου του πρωταθλήματος σε ό,τι αφορά τα κρούσματα βίας και έβγαλαν συμπέρασμα: όλα βαίνουν καλώς! Μείωση επεισοδίων και αύξηση συλλήψεων… λένε τα χαρτιά! Δηλώσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας από τον Γιώργο Νικητιάδη. Αιχμές από Μαρινάκη.Πριν μπούμε… στο ψητό, να σημειώσουμε πως η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του γ.γ.Α. και είχε θέμα: «Αποτίμηση των ελληνικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων από τη σκοπιά της αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας στα γήπεδα για τον α’ γύρο της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011. Ανταλλαγή απόψεων». Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης Θανάσης Ξηρός, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου, o Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Γαλιάτσος, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιώργος Μποροβήλος συνοδευόμενοι από τους Πατρίκ Κομνηνό και Γιάννη Μώραλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Β’-Γ’ Εθνικής Σπύρος Καλογιάννηςσυνοδευόμενος από τον Στέλιο Σφακιανάκη, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ Γιάννης Πανούσης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος και εκπρόσωποι του ΠΣΑΤ. Ο Νικόλας Πατέρας δεν παρευρέθη λόγω των εξελίξεων στον Παναθηναϊκό.
Πάμε καλά…
Κατά τη συζήτηση προέκυψε το πασιφανές: πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (πολιτεία – αστυνομία – ΕΠΟ – Σούπερ Λίγκα). Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει μείωση στα περιστατικά βίας και αύξηση των συλλήψεων: πέρσι στον α’ γύρο υπήρξαν 107 περιστατικά και 59 συλλήψεις, ενώ φέτος στο αντίστοιχο διάστημα έλαβαν χώρα 75 περιστατικά και έγιναν 89 συλλήψεις.
Αναφορικά με την πιθανή επαναφορά του «ιδιώνυμου» για τα αδικήματα γηπεδικής βίας (το μοναδικό μέτρο που έφερε κάποια στιγμή αποτέλεσμα), απ’ ότι φαίνεται αυτή η σκέψη εγκαταλείπεται, καθώς… θεωρείται ακραίο μέτρο και υπάρχει πρόβλημα στην πρακτική του εφαρμογή!
Βολές Μαρινάκη
Κουβέντα έγινε και για τις μετακινήσεις, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αφήνει για λίγο στην άκρη το ρόλο του προέδρου της Σούπερ Λίγκας και ως μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού να θέτει θέμα άνισης αντιμετώπισηςτων οπαδών των «ερυθρολεύκων» σε σχέση με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού (βλέπε απαγόρευση μετακινήσεων για το Ξάνθη-Ολυμπιακός). Είπε ευθέως πως ο Παναθηναϊκός δεν κάνει τίποτα για τη βία, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έχει κάνει πολλά και δεν έχει καθόλου επεισόδια. Ο Βαγγέλης Μαρινάκηςείπε και για τις… απαγορευμένες μετακινήσεις των οπαδών των «πράσινων», που τελικά δεν ίσχυσαν επί της ουσίας «υπό την ανοχή του Παναθηναϊκού και της ΓΓΑ». Ο Πάνος Μπιτσαξής απάντησε πως δεν είναι δικό του θέμα να ελέγξει σε ποιους διατίθενται να εισιτήρια. Αυτό πάντως που ειπώθηκε γενικά, είναι πως για τις μετακινήσεις πρέπει αυτό που ισχύει να ισχύει για όλους.
Μεγάλη συζήτηση έγινε για το πρόβλημα με τους συνδέσμους οπαδών. Τονίστηκε πως είναι μονόδρομος να στοχεύσουν σε αυτό, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Μια πρόταση είναι να ανήκει η ευθύνη στις ΠΑΕ και να προχωρήσουν σε απόλυτο ξεκαθάρισμα στους οργανωμένους. Παράλληλα, η αστυνομία θα συνεχίσει τους ελέγχους στα γραφεία των συνδέσμων. Ειπώθηκε, μάλιστα (εντελώς αυθαίρετα και αόριστα), ότι ο αριθμός των οπαδών που προκαλούν επεισόδια, ανέρχεται συνολικά σε περίπου δυόμισι χιλιάδες!
Για τους σεκιούριτι, προτάθηκε να υπάρχει ονομαστική κατάσταση σε γνώση της ΓΓΑ, καθώς και το να πραγματοποιείται ουσιαστική εκπαίδευση ώστε να πάψει ο ρόλος τους να είναι διακοσμητικός. Για το πώς και πότε θα γίνει αυτό, ούτε κουβέντα… Επίσης για τις κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, δεν ειπώθηκε κάτι ιδιαίτερο. Φαίνεται πως… όλα λειτουργούν στην εντέλεια.
Μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είπε στη διάρκεια της σύσκεψης πως «επί της ουσίας είναι δική μας (σ.σ. των ΠΑΕ) υπόθεση η βία και μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα», ενώ ζήτησε καλύτερη χρήση των καμερών και πρότεινε αύξηση δαπανών 30% από τις ΠΑΕ για τη φύλαξη των αγώνων. Πάντως, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας (που την περασμένη Παρασκευή πρωταγωνίστησε σε σοβαρότατο επεισόδιο με τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ στα γραφεία της διοργανώτριας και το οποίο λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε χειροδικία), απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης.
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…
Δηλώσεις δεν απέφυγαν να κάνουν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής. Ο κ. Νικητιάδης μάλιστα, προκάλεσε μιλώντας για… επαγρύπνηση της αστυνομίας και των ΠΑΕ και υποτίμησε τη νοημοσύνη μας φέρνοντας το παράδειγμα της Αγγλίας. Προανήγγειλε παράλληλα νέα νομοθετική ρύθμιση για τη βία, από… του χρόνου!
Οι δηλώσεις του υφυπουργού:
«Υπάρχει μείωση στα επεισόδια σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Μια μείωση στα επεισόδια μπορεί μεν να οφείλεται στην επαγρύπνηση της πολιτείας και της αστυνομίας(!) και στην επαγρύπνηση των ίδιων των ΠΑΕ(!), που πραγματικά δε θέλουν και δεν επιθυμούν τη βία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να καιροφυλακτούμε ή ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σ’ όλα τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει. Δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να προχωρήσουμε με το νέο αθλητικό νόμο, να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα έτσι ώστε το φαινόμενο της βίας να ελεγχθεί απολύτως.
Οπωσδήποτε δεν είναι ένα εύκολο φαινόμενο η καταπολέμηση της βίας. Είδαμε ότι στη Μεγάλη Βρετανία που ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια, χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για να εξαφανιστεί το φαινόμενο (σ.σ. εμείς είμαστε ήδη στα… 25!). Και μάλιστα παρακολουθούμε σήμερα ότι αυτή η εξαφάνιση ήταν δυστυχώς προσωρινή διότι άρχισε να επανέρχεται το φαινόμενο (σ.σ. αναφέρεται προφανώς στο Μπέρμιγχαμ-Άστον Βίλα, όπου έγιναν για πρώτη φορά σοβαρά επεισόδια μετά από… 20 περίπου χρόνια!).
Το επόμενο βήμα μας θα είναι όσο συντομότερα γίνεται να δώσουμε στη δημοσιότητα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα καταπολέμησης της βίας. Εμείς πιστεύουμε ότι το αργότερο στο τέλος Ιανουαρίου, πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, να είναι δηλαδή στη διαβούλευση (σ.σ. αν η διαβούλευση ξεκινήσει τον Γενάρη, η ψήφιση θα γίνει… ζήσε Μάη μου και βάλε)».
Ο Πάνος Μπιτσαξής από την πλευρά του, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πολλοί Έλληνες θα πουν ότι σήμερα ήταν… μία από τα ίδια. Όμως τα στοιχεία δείχνουν συνολικά πρόοδο. Και στην ένταση και στο είδος των επεισοδίων. Το μέλλον θα δείξει αν η πρόοδος θα προχωρήσει περαιτέρω. Μελετήσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής βίας. Παρατηρούνται εμφύλιοι στις ομάδες από τους ίδιους τους οπαδούς τους, οπαδοί που δεν έχουν καν την κουλτούρα της ήττας. Είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που δεν το είχαμε προβλέψει.
Προς την ΕΠΟ έθεσα δύο θέματα: Πρώτον, για τις κροτίδες, τα βεγγαλικά και τις εύφλεκτες ύλες. Πρέπει να αυστηροποιηθεί ο πειθαρχικός κώδικας στην κατεύθυνση του να απομακρυνθούν όλα αυτά. Δεύτερον, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και πιο αυστηρά μέτρα για τις περιπτώσεις που απειλείται η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.
Σε μεγάλο βαθμό, ένα μέρος της βίας υποδαυλίζεται από δηλώσεις εμπρηστικές (σ.σ. απάντηση σε ερώτηση για το επεισοδιακό Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας την περασμένη Παρασκευή). Δεν μας διαφεύγει αυτό».
(Πηγή) sport-fm.gr