Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Τα πρώτα Χριστούγεννα με… επίδομα. Πως θα υπολογίσετε πόσα θα πάρετε


Αντίδωρο…

αντί δώρου φέτος για εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους και απ’ τα … ξεροκόμματα περιμένει να φάει και η αγορά
Οι… “τυχεροί” θα πάρουν επίδομα 400 ευρώ αλλά και αυτοί είναι όσοι παίρνουν σύνταξη ως 2.500 ευρώ και είναι άνω των 60 ετών.


Από τις 16 Δεκεμβρίου για όσους είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και έως τις 31/12/2010 ανάλογα με το πότε παίρνει σύνταξη ο καθένας θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα είναι από 100 έως 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ.
Εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ.


Πως υπολογίζονται τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού 


Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων στα τετρακόσια:400 ευρώ, το επίδομα Πάσχα: 200 ευρώ και το επίδομα αδείας (καλοκαιριού) :200 ευρώ.


Αυτό για τους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα χορήγησης των επιδομάτων, δηλαδή μέχρι την 31η Αυγούστου, την 31η Ιανουαρίου και την 30ή Απριλίου.


Εξαιρούνται του ορίου ηλικίας οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, οι συνταξιοδοτούμενοι με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ή οικοδομικών επαγγελμάτων, οι συνταξιοδοτούμενοι λόγω θανάτου σύζυγοι και γονείς τα συνταξιοδοτούμενα λόγω θανάτου τέκνα, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 18ο ή, εφόσον σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και αυτά που έχουν κριθεί ανίκανα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.


Στο Δημόσιο


Τα επιδόματα χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Τα ποσά είναι 400, 200 και 200 όπως παραπάνω.


Από το όριο ηλικίας εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος δικαιούχοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας ή συνταξιοδοτήθηκαν αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ή λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ή λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως εφόσον οι τελευταίοι:


είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου ή δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος και, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.


Αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη. Αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα.


newsit