Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ανησυχία Strauss-Kahn για φαινόμενο – ντόμινο στην Ευρωζώνη




Ανήσυχος για την εξάπλωση της κρίσης χρέους εμφανίζεται ο....
επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο Thomson Reuters.


«Ανησυχώ και γι’ αυτό καλώ του Ευρωπαίους να δώσουν μία ολοκληρωμένη λύση, διότι αυτή η αποσπασματική προσέγγιση, προφανώς δεν έχει αποτέλεσμα. Και οι αγορές αναμένουν τις εξελίξεις», τόνισε ο χαρακτηριστικά ο Strauss-Kahn.


«Όλα αυτά θέλουν χρόνο, αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα αυτές τις ημέρες», πρόσθεσε. Ένα από τα αποτελέσματα της κρίσης θα είναι να ενισχυθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης και να γίνουν πιο ανθεκτικά και πιο ικανά να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις, συμπλήρωσε.


Αναφορικά με την δημιουργία ευρωομολόγου ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι η βασική ιδέα πίσω από το ευρωομόλογο είναι να υπάρχει μία αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων και να περιμένει από την κάθε χώρα να το κάνει. Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, υπάρχει πολιτικό πρόβλημα καθώς πρέπει να δοθεί περισσότερη εξουσία στις κεντρικές υπηρεσίες.


«Αν καταλήξουμε σε μία από κοινού συμφωνία για την αύξηση της κεντρικής εξουσίας, τότε τα ευρωομόλογα ίσως αποτελούν χρήσιμο εργαλείο. Όμως δεν μπορούμε να αρχίσουμε από τα ευρωομόλογα. Το ερώτημα δεν είναι το εργαλείο, το ερώτημα είναι η πολιτική θέληση να δημιουργηθεί και η συνθήκη, καθώς η υφιστάμενη συνθήκη δεν καθιστά πιθανό να αυξηθεί η κεντρική εξουσία», επισήμανε ο Strauss-Kahn.

Πηγή:www.capital.gr