Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: O πρόεδρος του Σουδάν καταχράστηκε 9 δις!


Ακόμη μια σημαντική αποκάλυψη που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα μιας αφρικανικής χώρας αυτή τη φορά διέρρευσε από το Wikileaks. Σύμφωνα με...
ισχυρισμούς διπλωματών που δημοσιεύονται στον Guardian, ο Πρόεδρος του Σουδάν Omar al-Bashir καταχράστηκε 9 δισεκατομμύρια δολάρια, περιουσία της χώρας του, και τα τοποθέτησε σε τράπεζα του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ του Σουδάν!


«Η κοινή γνώμη της σουδανικής κοινωνίας για τον Πρόεδρό της μπορεί να αλλάξει από αυτή του σταυροφόρου, σε αυτή του κλέφτη», σχολιάζουν Αμερικάνοι διπλωμάτες, ενώ ισχυρίζονται ότι η τράπεζα Lloyds του Λονδίνου ίσως να έχει πιο ακριβείς πληροφορίες, παρότι η Αγγλική τράπεζα έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε ανάμειξη.


Η κυβέρνηση του Σουδάν αρνείται τις κατηγορίες, ενώ ο πρέσβης της χώρας στο Λονδίνο δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος μπορεί να ελέγξει τα χρήματα της χώρας και να τα μεταφέρει σε δικούς του λογαριασμούς είναι γελοίος».

Για τον Omar al-Bashir πάντως εκκρεμούν και επτά δικαστήρια εις βάρος του, για εγκλήματα πολέμου καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.