Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Van Rompuy: Ισχυρή πολιτική βούληση για την προστασία της Ευρωζώνης


Οι ηγέτες της Ευρωζώνης διαθέτουν την «πολιτική βούληση να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στη...

ζώνη του ευρώ», επανέλαβε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα σημειώνεται ότι το Συμβούλιο ενέκρινε την έκθεση σχετικά με τα γενικά χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού νέου μηχανισμού, επιβεβαιώνοντας τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των ανοικτών συζητήσεων σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.


Συμφωνήθηκε ότι Συνθήκη θα τροποποιηθεί προκειμένου να συσταθεί ένας μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ για να διασφαλίζεται συνολικά η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – ESM).


Ο μηχανισμός θα αντικαταστήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF / EFSM) που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2013.


Σε αυτό το πλαίσιο το Άρθρο 136 της Συνθήκης τροποποιείται με την εξής προσθήκη: «Τα κράτη μέλη, το νόμισμα των οποίων είναι το ευρώ, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό σταθερότητας που θα ενεργοποιηθεί εάν κριθεί απαραίτητο για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολο της. Η χορήγηση οποιασδήποτε απαιτούμενης χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του μηχανισμού θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς όρους».


Το Συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τη σύσταση του μηχανισμού μέχρι τον Μάρτιο του 2011.


Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση κινδύνου για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης συνολικά.


Τα κράτη μέλη των οποίων το νόμισμα δεν είναι το ευρώ θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να συμμετέχουν σε λειτουργίες του μηχανισμού σε ad hoc βάση.


Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας


Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την «εντυπωσιακή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση του προγράμματος και τη συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής της Ιρλανδίας».


Επιβεβαιώνουν παράλληλα τη δέσμευση τους για την αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών προτάσεων με βάση τους στόχους για το 2010 και το 2011, ενώ επαναλαμβάνουν τη δέσμευση τους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση έως τα τέλη του Ιουνίου του 2011.


Merkel: Συμμετοχή ιδιωτών με την έναρξη του νέου μηχανισμού διάσωσης


Τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι χώρες της Ευρωζώνης με την έναρξη του νέου μηχανισμού σταθερότητας θα περιλαμβάνουν ρήτρα συλλογικής δράσης που θα υποχρεώνει ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετέχουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης, επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Η συμμετοχή των ιδιωτών θα προβλέπεται με βάση τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε η Merkel όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.


Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την βρετανική πρόταση για τον περιορισμό της αύξησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2013-20/


«Έχουμε συζητήσει για το θέμα μιας κοινής θέσης η οποία θα στηρίζεται και από την Γερμανία» δήλωσε η Merkel.


Sarkozy: Χρειάζεται ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης


Η απόφαση για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού για να διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ είναι ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο χρειάζονται και άλλα βήματα για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy.


«Η Ευρώπη έδειξε ρεαλισμό στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Ωστόσο χρειάζεται να προχωρήσουμε περισσότερο προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών μας», δήλωσε ο Sarkozy μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.


Ανακοίνωσε παράλληλα ότι σε συνεργασία με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel θα παρουσιάσει σειρά προτάσεων στις αρχές του επόμενου έτους για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ.