Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Ούτε και φέτος λευκά Χριστούγεννα

Άστατος ο καιρός με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις – Αναλυτική πρόγνωση – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες και συμβουλές για τον παγετό – Δείτε...
αναλυτικά τι καιρό θα έχει την περίοδο των Χριστουγέννων
Άστατος θα είναι ο καιρός όλο το Σαββατοκύριακο με βροχές καιταιγίδες, αλλά και χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ και το διήμερο οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές θα είναι υπό το μηδέν με αποτέλεσμα να δημιουργείται επικίνδυνος παγετός.
Αντιολισθητικές αλυσίδες ειναι ακόμα απαραίτητες στις παρακάτω περιοχές:
ΗΜΑΘΙΑ
Επ.Ο. Νάουσας – 3/5 Πηγάδια,. από το 3ο χλμ. έως το Χιονοδρομικό Κέντρο.
Ε.Ο Νάουσας – Σελίου, από το 3ο χλμ. έως το Χιονοδρομικό Κέντρο.
Π.Ε.Ο. Βέροιας-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από το 76ο χλμ. έως 98.3 χλμ.
Ε.Ο Βέροιας-Σελίου από το 47ο χλμ. έως το 26ο χλμ.(Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου).
Ε.Ο Βέροιας – Δασκίου από το 9ο χλμ. έως το 43 χλμ.
Επ. Ο. Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, από 18ο χλμ.
ΠΙΕΡΙΑΣ
Π.Ε.Ο. Κατερίνης – Θεσ-νίκης
Ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο του Νομού
Διακοπή κυκλοφορίας Επ. Ο. Λιτοχώρου θέση Πριόνια Καταφύγιο.
ΚΙΛΚΙΣ
Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Νομού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
ΣΕΡΡΩΝ
Σε ολόκληρο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ε. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 6ο έως 25ο χλμ. (μέσω Βίγκλας)Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 15ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου)Επ. Ο. Αετού – Νυμφαίου.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από 16ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
ΚΟΖΑΝΗ
Σε ολόκληρο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, πλην της Εγνατίας οδού, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Νομού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επ.Ο. Μουζακίου – Πετρίλου, από το 19ο έως το 30ο χλμ.
Επ.Ο. Μουζακίου – Άρτας, από το 19ο. έως το 35ο χλμ.
Επ.Ο. Μουζακίου – Λ. Πλαστήρα, από το 10ο. έως το 20ο χλμ.
Επ.Ο. Καρδίτσας – Καρπενησίου, από το 36ο έως τα όρια με το Ν. Ευρυτανίας.
ΑΧΑΪΑ
Επ.Ο. Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Λουσών.
Επ.Ο. Καλαβρύτων- Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.
Επ.Ο. Κλειτορίας – Γκούρας Κορινθίας
Επ.Ο. Κλειτορίας – Τριποτάμων μέσω Αροάνιας
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Π.Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από το 55ο έως το 65ο χλμ.
Π.Ε.Ο. Λαμίας – Δομοκού, από το 5ο έως το 22ο χλμ.
Π.Ε.Ο. Λαμίας – Άμφισσας, από το 5ο έως το 15ο χλμ.
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Επ.Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς, θέση «Βράχος».
Συμβουλές για παγωμένους δρόμους σε πεζούς και οδηγούς
Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στους πεζούς:
-Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
-Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
-Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.
Παράλληλα, οι οδηγοί:
-Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.). -Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
-Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.
-Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
-Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
-Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
-Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
-Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδαιίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
-Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
-Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
-Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
-Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:
-Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
-Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.
-Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
-Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Οι βροχές στα δυτικά και κατά τόπους στις υπόλοιπες περιοχές, οι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις νότιες θαλάσσιες περιοχές, οι νοτιοδυτικοί θυελλώδεις άνεμοι και η άνοδος της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός προβλέπεται με λίγες νεφώσεις, οι οποίες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, καθώς και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα στα βόρειοανατολικά αναμένονται καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά αργότερα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -8 έως 6 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους στο βόρειο Ιόνιο ισχυρές. Χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς όπου κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 17 και τοπικά στην Ήπειρο από -3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, ο καιρός προβλέπεται αρχικά αίθριος, αλλά βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 5 που γρήγορα θα γίνουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 15 και στα βόρεια από -5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός προβλέπεται με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία θα γίνουν νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός προβλέπεται με λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές που το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα βόρεια θα γίνουν νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Στην Αττική ο καιρός προβλέπεται με λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και είναι πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα γίνουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός προβλέπεται με λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ που γρήγορα θα γίνουν νότιοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
newsit