Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Το φοινικόδασος της Πρέβελης αναγεννιέται από τις στάχτες του

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το καλοκαίρι το φοινικόδασος της Πρέβελης στο Νότιο Ρέθυμνο, η... εικόνα σήμερα της αναγέννησης του σπάνιου αυτού τόπου φυσικού κάλλους είναι περισσότερο από ενθαρρυντική, μιας και τους τελευταίους μήνες οι φοίνικες αναβλασταίνουν με εκπληκτική ταχύτητα.


«Το φοινικόδασος αναγεννιέται από τις στάχτες του», σχολίασε σχετικά στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ο Σπύρος Ντάφης, ομότιμος καθηγητής δασολογίας στο ΑΠΘ, τονίζοντας ότι οι... καταστροφολόγοι που έλεγαν ότι θα χρειαστούν έως και 40 χρόνια για να ανακτήσει το φοινικόδασος το πρότερο μεγαλείο του, διαψεύστηκαν οικτρώς.

«Σε αντίθεση με τα ζώα και τον άνθρωπο, στα δέντρα δεν γηράσκουν όλα τα μέρη τους συγχρόνως, αλλά παρατηρείται μια κυκλική γήρανση, δηλαδή το κατώτερο μέρος διατηρεί τα νεανικά του χαρακτηριστικά, τα παραβλαστήματα που προέρχονται από την περιοχή αυτή συμπεριφέρονται όπως ακριβώς τα φτυάρια, που δημιουργούνται από το φύτρωμα των σπόρων», εξηγεί ο κ. Ντάφης. 

Πηγή: Econews