Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Ισραήλ: Ένα βιβλίο που σπάει τη σιωπή για πολλές συνομωσίες


Ένα βιβλίο με μαρτυρίες Ισραηλινών πρώην στρατιωτών που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα, καταγγέλλει τη...
συνωμοσία μεταξύ στρατιωτών και Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το βιβλίο με τίτλο: «Σπάζοντας τη Σιωπή», της ομώνυμης ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ), η οποία εδώ και χρόνια συγκεντρώνει μαρτυρίες ισραηλινών στρατιωτών που υπηρέτησαν κατά τη θητεία τους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
«Το βιβλίο παρουσιάζει τις επιχειρησιακές μεθόδους του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, την επίδραση των μεθόδων αυτών στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών, των Παλαιστινίων, των εβραίων εποίκων και των ίδιων των στρατιωτών», διευκρινίζεται στην εισαγωγή του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου. Σε μια πρώτη αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη ΜΚΟ ότι «συνεχίζει μια ανέντιμη συμπεριφορά απέναντι στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF), εγείροντας σημαντικά ερωτήματα για τις προθέσεις της». Επικρίνει τη ΜΚΟ ότι δεν κοινοποίησε τις μαρτυρίες αυτές στις αρχές που είναι αρμόδιες για την τήρηση του νόμου, κάτι που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς έρευνας.


Σε ένα από τα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου, η ΜΚΟ καταγγέλλει το γεγονός ότι «ο στρατός υπηρετεί τα συμφέροντα των εποίκων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Περιγράφει επίσης εποίκους να επιτίθενται στους Παλαιστίνιους, χωρίς ο στρατός να τους διώκει, όπως και στρατιώτες να λαμβάνουν εντολές από εποίκους σε σχέση με την πολιτική που εφαρμόζεται στους παλαιστίνιους γείτονές τους, ενώ στις 431 σελίδες του βιβλίου περιέχονται τουλάχιστον 100 μαρτυρίες, πρώην στρατιωτών που δεν κατονομάζονται, στις 700 που έχουν συλλέξει οι συγγραφείς του.


Το βιβλίο που απευθύνεται στο μέσο πολίτη του Ισραήλ, προσπαθεί να δείξει ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς του στρατού πως οι ενέργειές του έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα, η πολιτική που εφαρμόζεται στην περιοχή συνιστά «μια επίθεση που περιλαμβάνει εκτοπισμό από το έδαφος, αυστηρό έλεγχο του άμαχου πληθυσμού, εμφύσηση του φόβου», αναφέρει η ΜΚΟ. «Ζητούμε εξηγήσεις για τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού που διαπράχθηκαν στο όνομά μας», γράφει η ΜΚΟ, μέλη της οποίας είναι Ισραηλινοί που υπηρέτησαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και η εμπειρία αυτή τους στιγμάτισε βαθιά. «Έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει ένα μέρος των μαρτυριών αυτών αλλά οι περισσότερες είναι νέες και επιτρέπουν να έχουμε μια ακριβή εικόνα αυτού που συμβαίνει στην περιοχή τα δέκα τελευταία χρόνια», τονίζει.


Στρατιώτες αποκαλύπτουν ότι στο όνομα της αποτροπής επιθέσεων, διεξάγονται αυθαίρετες επιχειρήσεις εναντίον αμάχων. «Μας ζήτησαν να τοποθετήσουμε ένα οδόφραγμα στο μέσο ενός χωριού ακριβώς για να δηλώσουμε την παρουσία μας ώστε να φοβηθεί ο πληθυσμός», διηγείται ένα από τα πρόσωπα που ρωτήθηκαν.


proto thema