Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

«Δεν είναι απλό τα παιδιά μου να με βλέπουν γυμνή επάνω στη σκηνή».

Ένα τολμηρό ρόλο διάλεξε φέτος η Κατερίνα Διδασκάλου καθώς στο Θέατρο «Ορφέας», υποδύεται τη λαίδη Τσάτερλι και για τις ανάγκες του έργου χρειάζεται να παρουσιάζεται ολόγυμνη στη σκηνή, αλλά και να παίζει σε...
ερωτικές σκηνές. Η Κατερίνα σε συνέντευξη που έδωσε στο TV Έθνος μίλησε για αυτές τις δύσκολες στιγμές που εμφανίζεται γυμνή στην σκηνή.

- Ανανεωμένη, αδυνατισμένη, για χάρη του «Εραστή της λαίδης Τσάτερλι»;

- Ακριβώς, πρέπει να της φερθούμε ανάλογα. Είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα, εξαιρετικό, το οποίο έτυχε μιας πολύ ωραίας διασκευής από τον Χάρη Βορκά. Ομολογώ ότι, αν δεν έβλεπα κείμενο… Δεν είναι εύκολο να διασκευαστεί ένα μυθιστόρημα 550 σελίδων και να κρατηθούν όλα τα στοιχεία. Αυτό το μυθιστόρημα έχει περάσει στην ιστορία. Ο Χάρης πέτυχε να δώσει όλες τις εκφάνσεις της ηρωίδας και μου παρέδωσε έναν εξαιρετικά πολύπλοκο ρόλο. Η λαίδη Τσάτερλι είναι “περπατημένη”, έχει ήδη εραστή, από την αρχή του μυθιστορήματος. Μέσα από ένα μεγάλο έρωτα κάνει την υπέρβαση.

- Ο ηθοποιός δεν σταματάει να κάνει θυσίες για τους ρόλους του. Ποια θυσία έχεις κάνει εσύ γι’ αυτόν το ρόλο;

- Έχασα 3 κιλά, για να “στεγνώσω”, και να μπορώ να είμαι άνετη στις γυμνές σκηνές. Δεν ήθελα να περισσεύει τίποτα!

- Θέλει θάρρος ή λόγω των εξαιρετικών αναλογιών σου δεν σκέφτηκες καθόλου το γυμνό;
- Θέλει πολύ θάρρος το γυμνό. Δεν είναι καθόλου απλό… Δεν είναι μόνο η σωματική έκθεση, που είναι τεράστια, αλλά και η ψυχική έκθεση που απαιτείται μέσα από τις ερωτικές σκηνές και τα γυμνά. Αυτή είναι πολύ δύσκολη.
- Έχεις κάνει και παλιότερα γυμνό στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση… Γιατί δεν έχεις κάνει γυμνή φωτογράφηση;
- Ναι, έχω κάνει. Στο θέατρο είναι κάτι διαφορετικό. Δεν έχω κάνει ποτέ γυμνό σε συνδυασμό με ερωτική σκηνή στο θέατρο. Ούτε γυμνή φωτογράφηση έχω κάνει ποτέ. Είπα “όχι”, γιατί δεν ήταν η ώρα. Όλα έρχονται με την ώρα τους.
- Αν σου γινόταν κάποια πρόταση τώρα, θα το έκανες;
- Ανάλογα με τις συνθήκες.
- Σκέφτηκες ότι ίσως αποσπάσεις την προσοχή του κοινού με το σώμα σου και βλέπουν πρώτα αυτό και μετά το έργο;
- Έχει δοθεί βάρος στο πλάσιμο του ρόλου. Πιστεύω ότι κάνοντας ειλικρινά ερωτικές σκηνές, τις εξαγνίζεις. Δεν είναι ένας άνθρωπος που δείχνει το σώμα του. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Είναι ένας άνθρωπος που ερωτεύεται, εκτίθεται. Αυτός είναι ο έρωτας άλλωστε, έτσι δεν είναι;
-Ποια ήταν η αντίδραση των δικών σου προσώπων γι’ αυτή την τολμηρή εικόνα σου επάνω στη σκηνή;
«Μου έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Η μητέρα μου, τα αδέρφια μου, τα παιδιά μου… Ξέρουν ότι αυτό γίνεται για συγκεκριμένες ανάγκες. Γνωρίζουν ότι θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο.
- Οι κόρες σου τι σου είπαν για την παράσταση;
- Δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να βλέπουν τη μητέρα τους γυμνή σε ερωτική σκηνή. Η πρώτη αντίδραση όταν τους το ανακοίνωσα ήταν: “Ωχ!”. Θα το αντέξουν κι αυτό, τι θα κάνουν; Έχουν μεγαλώσει πια μ’ αυτό, μέσα σ’ αυτό.
- Θα επιτρέψεις στο γιο σου να έρθει να σε δει;
- Όχι βέβαια.

zappit